API: Documentatie - versie 4

  Dit is de documentatie voor versie 4 van de API
Versie 3 is nog te gebruiken tot 4 april 2022. De documentatie is hier te vinden.

Nieuwe versie

Versie 4 van de API is compleet vernieuwd. De informatie die voorheen te vinden was in verschillende endpoints is nu op een plek te vinden. Deze versie van de API voedt ook onze eigen website. De nieuwe versie ondersteunt alleen JSON als output.

Met het gebruik van de API ga je automatisch akkoord met deze voorwaarden. Bij misbruik kunnen we de toegang tot de API blokkeren. Wij garanderen geen ondersteuning bij de API, maar vragen staat vrij.

Authenticatie

De API van vertraagd.com is gratis te gebruiken. Voor verzoeken aan de API is, in tegenstelling tot eerdere versies, geen authenticatie nodig.

Requests

Gebruik de volgende URL om een verzoek te doen aan de API:

https://api.vertraagd.com/4
/all/data.json

In plaats van 'all' (voor alle vervoerders), kunnen ook gegevens van een specifieke vervoerder worden opgevraagd. Geldige waarden zijn de namen van alle vervoerders: ns, arriva, qbuzz, keolis, connexxion, breng, nsinternational en abellio

Response

De API geeft een JSON-bestand terug met alle gegevens die beschikbaar zijn. De gegevens zijn gecached gedurende een minuut. De file bevat de volgende elementen:

Datum: De datum en tijd waarop de cache is ververst.

Error: Bij technische problemen bevat dit veld 4242, anders is het 0. Als de waarde niet 0 is, moet alle data in de output als ongeldig worden beschouwd.

Vervoerder: De gekozen vervoerder.

Percentage: Het huidige percentage van de treinen dat op dit moment op tijd is.

Totaal: Het totaal aantal treinen dat op dit moment onderweg is.

Status: De statustekst die op de website getoond wordt, op basis van het veld totaal.

Vertraagd: Bevat -> aantal met het totaal aantal treinen dat op dit moment onderweg is.

Uitgevallen: Bevat -> aantal met het totaal aantal treinen dat op dit moment uitgevallen is.

Ranking: De ranking van de vervoerders over gisteren, zoals die ook op de website te zien is. Elementen zijn gerangschikt van het hoogste naar het laagste percentage. Elk element bevat percentage, vervoerder en tekst (de positie in de ranking, de naam van de vervoerder en het percentage in tekst).

Gisteren: Het percentage van de treinen dat gisteren, bij alle vervoerders, op tijd reed.

Storingen: Bevat -> aantal met het aantal storingen dat op dit moment actief is.

 • ...%

  bezig met laden...

  NSArrivaKeolisConnexxionQbuzzAbellioBrengNS Int

  Ranking gisteren


  Eerder op het spoor

  % van de treinen reed gisteren op tijd. Benieuwd hoe dat eruitziet in een toffe grafiek, of hoe het eergisteren of vorige maand was?

  Bekijk grafieken

  Wat is dit?

  vertraagd.com is een onafhankelijke site die je laat zien hoeveel procent van de treinen in Nederland op tijd is. Wij weten welke treinen (zouden moeten) rijden, en dus ook wanneer ze vertraagd of uitgevallen zijn.

  Meer over ons

  Aan de slag met onze data?

  We stellen een deel van onze data beschikbaar aan ontwikkelaars via een API. Zo kun je de actuele punctualiteit bijvoorbeeld op je site of in je app laten zien.

  Meer informatie