BLOG    15 juli 2019

Vertraagd is jarig! Zo ging het afgelopen 7 jaar op het spoor

Er is er een jarig, hoera, hoera. Dat kun je wel zien dat zijn wij. Vandaag bestaat vertraagd.com zeven jaar. Een periode waarin voor ons veel veranderde, maar zeker ook op het Nederlandse spoor. We hebben een overzicht gemaakt.

Denk even terug: waar was je zeven jaar geleden, in de zomer van 2012. Wij waren op dat moment druk bezig met het schrijven van de code van de eerste versie van vertraagd (toen nog op het domein vertraa.gd). Het werd een flinke klus. Toen we op 15 juli de site lanceerden, zag je een pagina met bovenaan een groot percentage en in de tekst eronder wat er aan de hand was. Meer niet.^ Dit is hoe de site er in 2013 uitzag. Van de allereerste versie van de site hebben wij helaas geen screenshot meer (of we willen het niet laten zien, dat kan ook.)

In de tussentijd is daar flink wat aan toegevoegd: informatie per vervoerder, een ranking, pagina's met informatie over specifieke treinen en een daggrafiek. Toch was het tijd om in ons nieuwe design, ter ere van onze verjaardag, terug te gaan naar de basis. Bovenaan de pagina zie je weer het belangrijkste getal: het percentage van de treinen dat nu op tijd rijdt.

Afgelopen zeven jaar


In zeven jaar kun je heel wat gegevens bij elkaar sprokkelen. In die tijd hebben we bijna 3,7 miljoen datapunten verzameld. Van elke minuut weten we hoeveel procent van de treinen op tijd was en hoeveel er vertraagd en uitgevallen waren. Op basis daarvan maken we onze dag-, maand- en jaarpercentages.

In totaal reed ruim 244.000 minuten lang 100 procent van de treinen op tijd. Omgerekend is dat bijna 170 dagen.

Laten we ook eens kijken naar het gemiddelde per jaar:

Jaarpercentage 2013: 92.8 procent
Jaarpercentage 2014: 94.4 procent
Jaarpercentage 2015: 93.9 procent
Jaarpercentage 2016: 93.8 procent
Jaarpercentage 2017: 94.5 procent
Jaarpercentage 2018: 95.4 procent

Beste en slechtste dagen


Dit waren de drie beste dagen:

 1. 30 december 2012: 99.3 procent

 2. 20 januari 2015: 99.1 procent

 3. 29 december 2013: 99 procent


Dit waren de drie slechtste dagen:

 1. 28 mei 2019: 14.4 procent, tijdens de pensioenstaking

 2. 28 oktober 2013: 51.3 procent

 3. 22 januari 2013: 65.4 procent


De vervoerders


Sinds juli 2014 verzamelen we ook gegevens per vervoerder. Op onze nieuwe site zie je de ranking van de vervoerders direct op de voorpagina. Wat we in de vervoerdersgegevens zien, is dat de kleine vervoerder het over het algemeen beter doen dan de grote.

Dat is logisch, want ze rijden minder treinen en op minder drukke stukken spoor. Zo zitten ze zichzelf en andere vervoerders minder vaak in de weg. Maar juist omdat ze minder treinen rijden, daalt hun percentage harder als er iets misgaat. Zo kan een kleine vervoerder de ene dag alles op tijd laten rijden en de volgende dag keihard gedaald zijn.

vertraagd.com in de media


De afgelopen jaren deden we ook onderzoek voor verschillende media. Zo kwamen we met cijfers over de eerste paar maanden van 2015 voor Nu.nl. En maakten we aan het eind van het jaar van hen nog een overzicht. Voor RTL Nieuws maakten we eind 2016 een groot overzicht van de punctualiteit op alle Nederlandse stations. Verschillende regionale media vertaalden dat naar een ranglijst in hun eigen provincie.

Meer blogposts

 • 97.4%

  van 231 treinen rijdt nu op tijd.

    4 vertraagd   2 uitgevallen

  NSArrivaKeolisConnexxionQbuzzAbellioBrengNS Int

  Eerder op het spoor

  94.6% van de treinen reed gisteren op tijd. Benieuwd hoe dat eruitziet in een toffe grafiek, of hoe het eergisteren of vorige maand was?

  Bekijk grafieken

  Laatste blogposts


  Wat is dit?

  vertraagd.com is een onafhankelijke site die je laat zien hoeveel procent van de treinen in Nederland op tijd is. Wij weten welke treinen (zouden moeten) rijden, en dus ook wanneer ze vertraagd of uitgevallen zijn.

  Meer over ons

  Aan de slag met onze data?

  We stellen een deel van onze data beschikbaar aan ontwikkelaars via een API. Zo kun je de actuele punctualiteit bijvoorbeeld op je site of in je app laten zien.

  Meer informatie