Over Vertraagd.com

Vertraagd.com maakt inzichtelijk hoeveel procent van de treinen op tijd rijdt. We zijn niet verbonden aan Prorail, NS of de andere vervoerders.

Hoe berekenen jullie het percentage?

Vertraagd gebruikt open data voor het berekenen van de situatie op het spoor. We krijgen dagelijks een overzicht van alle geplande treinritten voor alle vervoerders.

Daarnaast krijgen we automatisch een melding als een trein vertraging heeft, een andere route gaat rijden of is uitgevallen. Zo hebben we op ieder moment een overzicht van alle treinen die zouden moeten rijden en of ze op tijd, vertraagd of uitgevallen zijn.

Vertraagd.com krijgt open data via het NDOV-loket en maakt voor een deel gebruik van code die door Geert Wirken beschikbaar is gesteld op Github. Verder hebben we duizenden regels eigen code geschreven.

Zijn jullie onafhankelijk?

Natuurlijk! Onze brondata komt uit systemen van NS en ProRail, maar alle berekeningen worden door ons uitgevoerd. We krijgen automatisch de status van alle treinen in Nederland. Dat zijn gegevens die ook door spoorvervoerders zelf worden gebruikt en die voor iedereen beschikbaar zijn.

Waarom is de grens voor vertraging 5 minuten?

'Een trein met 1,2,3 of 4 minuten vertraging is toch ook niet op tijd?' Dat horen we vaak. De grens van vijf minuten is de standaard in bijna heel Europa. Een kleine vertraging kan ingehaald worden. In de dienstregeling zit vaak een paar minuten speling waardoor een trein die met een kleine vertraging vertrekt, toch op tijd kan aankomen.

Uitgevallen treinen gaan net als vertraagde treinen van het percentage af, omdat ze niet 'op tijd' zijn. Geen geknoei met cijfers. Je kan ook op ieder moment zien hoeveel treinen vertraagd of uitgevallen zijn.

Wat als ik met jullie data aan de slag wil?

Dat kan! We hebben een API waar we een deel van onze data beschikbaar stellen aan ontwikkelaars. Neem eens een kijkje.

Hoe kom ik met jullie in contact?

We staan open voor vragen en suggesties. Je mag altijd een mailtje sturen naar mail@vertraagd.com of stuur een bericht op twitter aan @Vertraagd.

94.6%
van 166 treinen rijdt nu op tijd
  
OVER ONS
Vertraagd laat zien hoeveel procent van de treinen in Nederland op tijd is
Lees hier meer