Over vertraagd.com

vertraagd.com maakt inzichtelijk hoeveel procent van de treinen op tijd rijdt. We zijn niet verbonden aan Prorail, NS of de andere vervoerders. Op deze pagina leggen we uit wat we doen, en hoe we dat doen.

Ik heb een vraag, opmerking of klacht

De kans is groot dat je deze pagina bezoekt omdat je contact wil opnemen. We staan open voor vragen en suggesties. Je mag altijd een mailtje sturen naar mail apenstaartje vertraagd.com. Op Twitter kun je ons bereiken via @vertraagd.

Hoe berekenen jullie het percentage?

Wij weten op ieder moment hoeveel treinen er rijden en hoeveel er vertraagd of uitgevallen zijn. Om dat te kunnen doen, krijgen we automatisch een bericht als een trein vertraging heeft of is uitgevallen. Iedere minuut berekenen we de situatie op het spoor, die we vervolgens op de site laten zien.

Wij maken gebruik van open data van NS, die wordt verspreid via het NDOV-loket. We gebruiken voor het ontvangen van die berichten open source-code die door Geert Wirken beschikbaar is gesteld op Github.

Zijn jullie onafhankelijk?

Natuurlijk! Onze brondata komt uit systemen van NS en ProRail, maar alle berekeningen worden door ons uitgevoerd. De spoorvervoerders gebruiken dezelfde gegevens als wij op het station, het perron en de website. Deze gegevens zijn voor iedereen beschikbaar.

Waarom is de grens voor vertraging 5 minuten?

'Een trein met 1,2,3 of 4 minuten vertraging is toch ook niet op tijd?'. De grens van vijf minuten is de standaard in bijna heel Europa. Een kleine vertraging kan ingehaald worden. In de dienstregeling zit vaak een paar minuten speling waardoor een trein die met een kleine vertraging vertrekt, toch op tijd kan aankomen.

Uitgevallen treinen gaan net als vertraagde treinen van het percentage af, omdat ze niet 'op tijd' zijn. Geen geknoei met cijfers. Je kan op ieder moment zien hoeveel treinen vertraagd of uitgevallen zijn.

Wat als ik met jullie data aan de slag wil?

Dat kan! We hebben een API waar we een deel van onze data beschikbaar stellen aan ontwikkelaars. Let wel op: onze API bevat alleen historische gegevens en kan niet gebruikt worden voor het volgen van specifieke treinen. Heb je een tof idee voor een app of site, waarbij je meer gegevens nodig hebt dan onze API kan bieden? Neem even contact op! Wellicht kunnen we je helpen.

 • ...%

  bezig met laden...

  NSArrivaKeolisConnexxionQbuzzAbellioBrengNS Int

  Ranking gisteren


  Eerder op het spoor

  % van de treinen reed gisteren op tijd. Benieuwd hoe dat eruitziet in een toffe grafiek, of hoe het eergisteren of vorige maand was?

  Bekijk grafieken

  Wat is dit?

  vertraagd.com is een onafhankelijke site die je laat zien hoeveel procent van de treinen in Nederland op tijd is. Wij weten welke treinen (zouden moeten) rijden, en dus ook wanneer ze vertraagd of uitgevallen zijn.

  Meer over ons

  Aan de slag met onze data?

  We stellen een deel van onze data beschikbaar aan ontwikkelaars via een API. Zo kun je de actuele punctualiteit bijvoorbeeld op je site of in je app laten zien.

  Meer informatie